Glasgow, Skócia
   
| Glasgow | Várostörténet | Városrészek és nevezetességeik | Kultúra | Sport | Skót nagyvárosok | Skót kultúra | Galéria | Térkép |
Városrészek és nevezetességeik

vilagvarosai.hu on Facebook

Városközpont (City centre):

A városközpontot a High Street, a Clyde folyó, az M8-as autópálya határolják. A város földrajzilag vett mértani közepe (az M8-ast az 1960-as években építették és keresztezi a várost).

Színház- és szórakoztatónegyed (Theatre district):

A város szíve a George tér. Itt van Glasgow középkori eredetű városi börtöne, ill. a bíróság is. Az érdeklődők sok szobrot is megcsodálhatnak a téren. A térről elindulva a hatalmas sétáló és vásárló utcákon találhatjuk magunkat. London után ez a legnagyobb városközpont a szigeten.

Rengeteg kulturális épület van itt: A Theatre Royal (a skót opera és balett otthona), a Pavilion, a királyi színház, a Royal Concert Hall (koncertterem), a filmszínház, a modern művészetek múzeuma, a könyvtár, a szépművészeti múzeum és sok más egyéb is (pl. a vliág legmagasabb mozija). Ebben a negyedben vannak Glasgow felsőoktatási intézményei is ( többek közt a zenekonzervatórium, ill. a mérnöki, vagy a katonai egyetemek is).


Buchanan Street
Buchanan Street (Foto: flickr by michael gallacher)


Kereskedelmi negyed (Merchant city):

Keleten van a kereskedelmi negyed. Mindjárt a történelmi központ mellett van és az ipari forradalom óta lakó- ill. üzleti terület. A szélén van a Glasgow-i Katedrális, de itt vannak a piacok, a Kereskedelmi Épület és a Városháza is.


Royal Exchange Square
Royal Exchange Square (Foto: flickr by emceeESHER)


Üzleti negyed (Financial district):

A város belsejének nyugati része. Hivatalosan „International Financial Services District”-nek nevezik (nemzetközi pénzügyi szolgáltatások kerülete). Az 1980’-as évek óta hatalmas toronyházak épültek ide- minden Londonban megtalálható céget itt is meglelünk.


Clyde Arc.
Clyde Arc. (Foto: flickr by brotherofapesod)


Nyugati vég (West end):

Glasgow bohém negyede. Tele van kávézókkal, bárokkal, klubbokkal, éttermekkel és pubokkal. Itt van az egyetem és a kiállítási ház is. Itt vannak Glasgow legdrágább telkei- egyébként a településnek ez a népességileg legsűrűbb része. Az egyetem a sziget 4 legrégibb intézménye közt van. Skócia legnagyobb utcai ünnepsége, a West End Festival minden év júniusában itt kerül megrendezésre.


Kelvingrove Art galéria és múzeum
Kelvingrove Art galéria és múzeum (Foto: flickr by Peter Gawthrop)


Keleti vég (East end):

A West End ellentéte. Csendes lakóházak, fürdők, sportpályák jellemzik. Ez a Celtic FC otthona. A folyó másik oldalán található, ez a rész ad otthont a szerzetesrendnek is.


People's Palace
People's Palace (Foto: flickr by Patrick2978)


Déli oldal (South Side):

A régi ipari körzet. Most már egyértelműen lakónegyed, mégis jó néhány középület helyet kapott itt (pl. a Skót Múzeum, vagy a Glasgow Park). Ez a Rangers FC otthona. Most már kellemes parkjaival, szűk utcáival, nagy telkeivel igazi drága hely, régi ipari voltára csak az öreg kikötő emlékeztet.


Észak Glasgow (North Glasgow):

Glasgow legelmaradottabb része. A középületek közül itt elsősorban a közművek kapnak helyet, ez a rész Glasgow legszegényebb területe. Itt magas a drogfüggők és az alkoholfogyasztók száma is.


Impresszum és jogi nyilatkozat - Impressum and Terms of Use